UA-100467414-2
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Een stukje familie geschiedenis !Nieuws berichten

23-03-2020

 CORONAVIRUS.

Beste Lezer,

Evenementen/buitenactiviteiten zijn momenteel weer toegestaan !

U kunt gewoon bij ons terecht voor offertes en informatie !

 

Wij bieden beschikbaarheid;

Frits Bothman zweefmolen Draaimolen/ springkussen/ foodtruck zijn per 1 juni direct inzetbaar 

Met vriendelijke groet;

Marco van der Tuin

25-06-2020

 Voor aankomende periodes; juli / augustus / september / oktober / november/december.

vele data's beschikbaar voor indoor en outdoor evenementen/ bedrijfsfeesten/ activiteiten enz.

History Familie C.J.A. van der Tuin-Passon

al 4 generaties reist de familie van der Tuin de kermissen af door het hele land met diverse attracties.

mijn overgroot opa Karel Appel uit Den-Haag is begonnen met een dierenshow met krokodillen / apen en exoten omstreeks 1880 enkele jaren later werd hier rond 1905 een Turkse schommel aan toegevoegd, deze werd verkocht en overgroot opa Karel Appel kocht toen een Deense hoogvaart. Dat was een reuzenrad met 8 gondels en ongeveer 9 meter hoog.

ook deze ging weer naar een andere eigenaar en hij had zijn zinnen gezet op een grote kindermolen met een Limonair orgel in het midden omstreeks 1915.

Met deze kindermolen werd zelfs in de oorlog een kermis gedraaid in Dordrecht 1941 waarna de molen in de opslag ging tot 1946. en na 1949 verkocht en waar deze daarna is gebleven is mij niet bekend.

Jeepcarrousel

Het is 1946 en mijn opa Cornelis van der Tuin bouwt eigenhandig een Jeepmolen. 

de Jeepmolen werd gemaakt van een partij hout , het hout was afkomstig van een verwoeste boerderij uit het nabij Breda gelegen dorp Bavel en 3 maanden werken was de molen klaar en werd al gauw de eerste kermissen gedraaid in west-Brabant / zuid-Holland / zeeland. het transport bestond uit een dump Ford en woonwagen van 6 meter.

Brombaan

5 jaar later 1951 werd er begonnen met een geheel nieuwe attractie op de kermissen, opa bedacht een snorscooter race baan ook bouwde hij deze geheel in eigen beheer in zijn werkplaats aan de hoge steenweg in Breda. 

deze baan was ovaal en de baan liep schuin op in de bochten, het midden eiland had een overkapping met frontdelen en verlichting , er reden 8 bromscooters op zoals me oma dat vaak vertelde.

de scooters zelf waren vervaardigt van oude stoombuizen van 3 mm dik en was vrij robuust.          de benzine motortjes waren afkomstig van Berini en waren voorop gemonteerd deze motors hadden onder een rol en drukte op het voorwiel door middel van stelbouten. een simpele constructie, alleen de gas handel werkte andersom. het was zoals we nu kennen een remhandel van een fiets. alleen de werking was andersom. kneep je erin en de pal erop, bleef de motor stationair draaien. Liet je de handel los ging dat ding vol gas ervan tussen. in die tijd kon dat en een goede uitleg van opa en 't was weer volle bak racen. tot de claxon van een oude T-Ford klonk en de rit was afgelopen, tot omstreeks 1959 reisde me opa hiermee.

2 bromscooters zijn nog steeds in familie bezit

 

SKELTERBAAN

na een 6 tal jaar de brombaan in de opslag te hebben gehad en opa toen reisde met de kindermolen kreeg hij weer een ander idee welk hij in Duitsland had bekeken jawel de brombaan moest vergroot worden, hij kreeg het ingenieuze idee om een skelterbaan te bouwen. met de brombaan 6 meter te verlengen en 2 m te verbreden werd de baan 19 meter bij 12 . Dit had hij in 2 maanden gebouwd met zijn zoon John van der Tuin en zwager Dries Passon welke net terug was als een van de 6 overlevenden soldaten van de bizarre oorlog in Nederlands Indië.

 

De skelters werden weer gemaakt van de stoombuizen en werden op maat gebogen en gelast tot een heuse skelter. De skelters hadden achterop de motortjes staan en waren achterwiel aangedreven met een ketting. het waren berini en Honda 2 takt motortjes.  er werden voetpedalen gemaakt voor de rem en gas. in die tijd had men nog nooit van een kart gehoord en dat was uniek op de kermissen en het werd een regelrechte hit. 

bij de vaak drukke kermissen draaiden ze in de top jaren '60 / '70 net zolang door tot in de late uurtjes, tot de politie de zaak sloot. morgen weer nieuwe dag meneer van de Tuin zeiden ze dan . me oma vertelde dat je de benzine geur in de wijde omgeving flink rook en het geluid van de knetterende uitlaten zorgde ervoor dat de attractie flink opviel op de kermis.

eind jaren '80 heeft mijn vader de baan overgenomen en kort met deze baan enkele kermissen gedaan, zoals; Prinsenbeek / Made/ Bergen op Zoom / Terheijden / Domburg / Colijnsplaat / Kortgene / Schijf / Nispen / Zaltbommel . maar door de concurrentie van de autoscooter op dorpskermissen is de baan uiteindelijk verkocht in 1991 aan A. Redelaar.

Deze heeft de baan later geheel van staal nagebouwd en was bijna gereed in 1995, helaas sloeg het noodlot toe en werd deze baan terwijl deze op transport stond in het voorjaar in Oosterhout N.B. door een pyromaan verwoest door brand, de baan was 50% verbrand samen met andere opleggers van een transportbedrijf. uiteindelijk is de attractie verschroot.

 

Zweefmolen

Onze bekende zweefmolen Frederich Heijn is afkomstig uit 1920 waarschijnlijk is deze volgens geruchten zelfs van 1900 maar hiervoor is geen bewijs.

mijn opa kocht deze grote zweefmolen van Frans de Voer uit Enschede omstreeks 1963

de zweefmolen was toen nog helemaal origineel en had weinig verlichting en alles was gedecoreerd op linnen doek.

na 2 jaar gereisd te hebben met de zweefmolen werd deze door mijn opa en diens oudste zoon John (tevens mijn oom) flink onder handen genomen, er kwam als eerste een nieuwe stalen onderbouw onder voor de vloeren en kwam er een extra oploop vloer omheen zoals iedereen de molen nu kent. het was een hoop werk maar dan had je maar 1 stapeltje stophout nodig , en het loont want nu 54 jaar later is het nog degelijk. ook werd de hele molen voorzien van gloeilamp verlichting en zo was de hele kap verlicht en gaf het een totaal andere beleving in het aanzicht, vooral in de avond is het een prachtig tafereel.

Decoratie

mijn opa had een zwak voor schilderen en op zijn gemak maakte hij nieuwe decor op de buitenrand dit bestond uit volgels en engelen.

de zweefmolen werd flink opgeknapt en het was zijn pronkstuk , vele schilderingen maakte hij zelf en de hele molen werd gerenoveerd.

omstreeks 1982 nam mijn vader Maurice de jongste uit het gezin toen 20 jaar oud de zweefmolen over en reisde hiermee rond samen met de skelterbaan.

rond 1994 werd de zweefmolen weer opgeknapt en werd al het linnen vervangen door aluminium en niewe houten lijsten en al eerder werd de verlichting vervangen door turbo , omdat de gloeilampen te duur werden en kwetsbaar.

nieuwe generatie

inmiddels ben ik de 3e generatie die reist met de zweefmolen, al vanaf mijn 16e na de technische school afgerond te hebben begon ook de liefde voor het kermisvak zo blijft het een kermis bedrijf met een familietraditie.

De zweefmolen word elke winter weer fris opgeschilderd en gecontroleerd op defecten en waar nodig worden onderdelen vervangen en gerepareerd in eigen beheer in onze werkplaats. dit vergt dan ook maanden tijd en zorgen we ervoor dat de attractie weer veilig en probleemloos zijn rondjes zal draaien voor het nieuwe seizoen. 

tot op heden reis ik nog steeds met mijn vrouw en dochter de kermissen af en hierdoor staan wij al jaren met plezier bij diverse gemeentes , / relaties / evenementen.

 

hieronder ziet u een overzicht van onze huidige attracties door de tijd;

zweefmolen met orgel omstreeks 1925zweefmolen met orgel omstreeks 1925

omstreeks 1946/1950 Fam F. de voer Enschedeomstreeks 1946/1950 Fam F. de voer Enschede

Mercedes pakauto van de fietsmolen van Cor van der tuin foto 2008. werd weleens gebruikt voor rangeer werk op thuisbasis.
nu in bezit sinds 2012 van Jac Caron uit Den-Hout. Mercedes pakauto van de fietsmolen van Cor van der tuin foto 2008. werd weleens gebruikt voor rangeer werk op thuisbasis. nu in bezit sinds 2012 van Jac Caron uit Den-Hout.

transport 1995 kleine zweeftransport 1995 kleine zweef

Transport 1995 grote zweefmolenTransport 1995 grote zweefmolen

Babysport overgroot opa Belcrum polder te breda 1934Babysport overgroot opa Belcrum polder te breda 1934

skelterbaan 1990 maurice van der Tuin Prinsenbeek en Marco op de gele skelterskelterbaan 1990 maurice van der Tuin Prinsenbeek en Marco op de gele skelter

Jeep molen kermis te Chaam 1946Jeep molen kermis te Chaam 1946

in Breda was het een enorme drukte rond de brombaan, dit was in die tijd een hit dat was sensatie! , recht ervoor de fietsmolen en rechts de woonwagen van Cornelis van der Tuinin Breda was het een enorme drukte rond de brombaan, dit was in die tijd een hit dat was sensatie! , recht ervoor de fietsmolen en rechts de woonwagen van Cornelis van der Tuin

Zweefmolen Frits Bothman
omstreeks 1950 onder leiding van Firma Jaap stuij Zweefmolen Frits Bothman omstreeks 1950 onder leiding van Firma Jaap stuij

eerste kermis met nieuwe onderbouw en hydro kantel mast. na de koop van Fam. Spronsen - Kraak. te zegge 1988eerste kermis met nieuwe onderbouw en hydro kantel mast. na de koop van Fam. Spronsen - Kraak. te zegge 1988Inhoud

Voorschoten april 1988Voorschoten april 1988

brombaan 1959 breda oude vest rechts me opa erachter de dumpford pakauto van de fietsmolenbrombaan 1959 breda oude vest rechts me opa erachter de dumpford pakauto van de fietsmolen

Karel Appel Babysport 1935 Belcrum BredaKarel Appel Babysport 1935 Belcrum Breda

opbouw schijf 1964opbouw schijf 1964

Volendam 1991Volendam 1991

Volendam 1994Volendam 1994

Teteringen 1988Teteringen 1988

grote zweef Krabbehof Dordrecht 1978grote zweef Krabbehof Dordrecht 1978

Inhoud

Volendam 1993 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?